Monday, 25 April 2011

Apa Salah Kami Minat K-pop?

Satu artikel dalam Berita Minggu hari ni yang memang buat all K-pop fans kat Malaysia ni HOT! Why? Nak cari publisiti murahan ker? Or... Dah kehabisan cerita? Or... Oh yeah... Nak lariskan newspaper la tu sebab diaorang tau K-pop fan ramai dekat Malaysia ni! Betul tak?

AWASI REMAJA FANATIK KPOP.

Wow! Tak tahan dengan tajuk artikel dia... Sangat EKSLUSIF sampai 2 page. Terima kasih sebab artikel tu korang wat kitaorang marah and hot!

Aku akan highlight sikit apa yang diaorang tulis...

K-pop bawa kesan negatif, seperti bunuh diri...
- Sebab kat Korea ramai artis/selebriti yang bunuh diri, dikhuatiri gejala ini akan mempengaruhi remaja Malaysia. Sorry... Kitaorang still ada pegangan agama. Tu beza kita ngan diaorang... Kitaorang still boleh berfikir secara rasional... What? Takut nanti diaorang kahwin, kitaorang boleh bunuh diri kot... Waahahaha! TAK LOGIK! Satu persoalan saya... ADAKAH SEMUA ORANG YANG BUNUH DIRI DI MALAYSIA ADALAH FANS KPOP?

Artis Kpop ni kacak, handsome, lawa, comel... Sebab tu orang minat...
- Memang pun diaorang ni kacak, handsome, bergaya, lawa, comel, etc... So? Korang jealous ker? Hihihihi... For your information, diaorang bukan sahaja ada pakej dari segi rupa paras or personaliti, lagu or muzik diaorang sememangnya best! Bukan nak cakap muzik kita ni tak best, best juga. Tapi asyik dengan gaya yang sama! BORING WEH! Cuba cari kelainan sikit... Macam mana orang nak suka kalau asyik di takuk yang sama?

Pergaulan bebas...
- Yeker? Kitaorang duk dalam rumah jer... Surfing internet... Bukan hisap dadah pun! Mana lagi elok? What? Nak suruh kitaorang hisap dadah ker? Mana ada pergaulan bebas... Ok... Just think... Fans kpop ni kebanyakkan remaja perempuan. Kalau nak gosip pun sesama remaja perempaun... Lelaki pun ada tapi tak ramai... Mana pula muncul istilah pergaulan bebas ni? =.=

Cara pemakaian kurang sopan...
- Ni yang wat aku nak gelak ni... Sopan sangat ker artis Malaysia ni? Tengok je majalah Mangga and seangkatan dengannya... GELI WEH!!! DUK WAT CEMPERA MENGALAHKAN ARTIS BARAT! What's the point here? Apa beza artis kpop and Malaysia or Barat? Dari segi pemakaian, lebih kurang jer! Tengok la artis Malaysia time pergi majlis anugerah glamer2 tuh... Gaya baju macam nak berkemban pun ada...



WOW! SANGAT 'SOPAN' ARTIS MALAYSIA KITA!

p/s: sorry la kak. guna gbr nak tunjuk bukti... XP


Fans kpop sanggup berhabis wang untuk beli barang seperti CD, aksesori berkaitan dan sebagainya...
- Adakah kpop fans saja yang wat benda macam ni? Apa beza kitaorang dgn fans Siti Nurhaliza or Justin Bieber? So, kitaorang ni bersalah la erk? Diaorang perhabis duit pun tak per... Tak kisah...


Kenapa mesti cerita segala keburukan Kpop? Negatif sangat ke Kpop ni? Korang cuma wat research pasal keburukan Kpop tapi tak wat research pasal kebaikan Kpop? Meh aku tunjuk kat korang apa Kpop dah wat kat aku...

- Dapat ramai kawan dari seluruh dunia! Ni perkara yang betul... aku sekarang ada kawan dari seluruh dunia sampai kat France, America, Arab Saudi, Indonesia, Philiphines, Singapore, Canada... Peh... Kalau senarai ni, mau satu peta dunia kena tulis... Bila dah ramai kawan yang jumpa on9, aku pun malas nak kuar... So, aku tak terjebak ngan gejala negatif macam hisap dadah, pergi club malam, rempit ker... sebab aku duk umah jer, jadi budak baik! Kalau aku tak kenal Kpop ni, hari2 aku keluar, perhabis duit mak bapak aku!

- Eratkan silaturahim... Yer... Dengan minat Kpop ni, silaturahim antara aku ngan kengkawan yang minat sama ngan aku makin kukuh... Kitaorang kongsi minat yang sama, so kitaorang akan sesama protect each other... Salah satu contohnya? Tengok ko... Padan muka kena serang... Sapa suruh tangan gatai sangat! XP

- Tau sikit2 bahasa Korean/hangul... Sebab... Dah hari2 dgr lagu Kpop sampai kadang2 maksud dia pun saya fhm... bukan ke bagus kita tau banyak bahasa?

- English saya makin improve... Kata english ni penting kan? Sebab sy banyak berkomunikasi dgn org luar, saya kena pakai English...

- Kpop ajar saya untuk berusaha lebih gigih...


Adakah salah untuk saya minat Kpop? Ala... Artis negara mana pun ada negatif and positif dia gak... Tapi naper cuma nampak Kpop jer? Sebab korang takut industri muzik lokal merudum ker? Dulu time filem Bollywood tgh hot, kutuk2 diaorang, padahal korang tgk gak... Pas2, artis Indon naik sikit jer, kasi heboh satu dunia... Cakap itu ini... Haish... Macam mana la muzik Malaysia nak maju kan? Otak still sempit...

So, that's all... Sorry kalau ada yang terasa... Ni blog aku, aku punya suka lar! Sapa suh BERITA MINGGU wat cipan sangat... Lain kali, think before write something... Benda macam ni boleh mengganggu sensiviti sesetengah orang... Korang perasan tak? Lain kali, cuba berfikir secara logik and berfikir sebelum bertindak...

Sekian, thank kyu very kamsa!

25 comments:

  1. sye sgt2 setuju!!
    dasar sial+bangang tol diorg nih..men sedap tulis jer...pe diorg taw!!
    kalo artis malaysia ramai jer yg lagi super sexy kalahkan artis2 korea tue..ade diorg soalkan sgt???! ni artis kite islam la bongok, diorg tue kte pon pham la..asal la bongok sial tol BH nie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeeahoooo .. peminat kpop sudah mula mencarut dan mengeluarkan bahasa yang kasar, disebabkan kpop maki hamun keluar disitu ... hahahaha ... tak salah minat kpop tapi kalau dah sampai mengeji dengan bahasa macam tu nampak seperti akal yang kau miliki tak seindah seperti minat kepada kpop mu .. sebab tu peminat kpop dibenci .. punca orang macam kau ni la .. hahahah ..

      Delete
  2. I am so agree with you & I am so pissed off right now ! Hope reporter & berita harian mintak maaf kat semua k-pop fans. Dorg tak tau semua k-pop fans skrg ni tengah angin -___-

    ReplyDelete
  3. bwahahahahahhahahahahhahaha!!!!! aku memang salute lah nko aza!! dasar bahlul punyer journalist. dia memang banyak tulis bende2 yg controversi ni...saje..nak dapat popularity murahan~ pegidaaaaaaa~~aku harap dia akan mintak maaf kat sumer..ni nak cari pasal gamaknyer~

    ReplyDelete
  4. Bh dah la lembab
    ada hati nak suruh awasi remaja.
    fail!

    ReplyDelete
  5. Artis malaysia bukan nya sopan sgt pon
    nma jer islam tapi cara pakaian bkn main lagi seksi!!!ada hati nk sound kpop lak!!
    ada2 jer bh nie!!!kpde BH pndai bukak mulot pndai mntk maap LOL!!

    ReplyDelete
  6. wao, kata2 ampa best gila. aku setuju jug dengan ampa.

    ReplyDelete
  7. hahaha :D OMG!! nilah bnda pling happy i pnah dngar LOL! buat bodo je pun dngan dorang! xD

    ReplyDelete
  8. Kpop = sampah..
    Lagu blog ni annoying siot...
    Sekurangnya2 mereka Islam daripada membela si kafir laknat tu.. otak ada fikir tk pyh bg alasan... hensem apanya ponde2 semua pembedahan kuat.. kalau setakat ckp English tu toksah sembang bnyk... dlm internet mmg senang ja belajar improve internet ni x tgk korea pun xpa..


    http://www.froyoplus.com/pengaruh-kpop-membawa-keburukan/
    http://www.froyoplus.com/kpop-sampah-dan-jijik/
    http://www.froyoplus.com/akibat-drama-kpop-gadis-gadis-mula-ikut-budaya-negatif/
    http://www.froyoplus.com/peminat-kpop-menyebabkan-kpop-dibenci-orang-ramai/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Islam tapi pakai x senonoh ? islam apa ? diorang tu bukan islam , x kisah la nak seksi ke apa ke . klau nak ikutkan artis inggeris lagi seksi . lagipun , kpop sama ja dgn music lain , melalaikan . lagu melayu ka indon ka english ka korea ka , semua sama ja , xyah nak kutuk kpop ja .

      Delete
  9. btol kate2 kmen diats...mnt xslh,sme jge dgn hbran dimlysia,smue tu bley mllaikn...tpi kte mnt pun jgn smpai trlalu smpai ikot bdye mreka saje...

    ReplyDelete
  10. ikot ajaran nabi muhammad,itu yg lbh bgus....

    ReplyDelete
  11. aku xambik tau...aku jiwe rockers....

    ReplyDelete
  12. jangan hine islam...biarla kte xbaik..jhat...tpi kite jgn la hine islam...kne smbar petir bru tau....

    ReplyDelete
  13. the best reasons..cograzt..i love it..so fantastic

    ReplyDelete
  14. kalau anda minat aktor korea ..tak mengapa...

    tapi pastikan anda minat RASULULLAH SAW lebih dari aktor dan penyanyi korea itu...

    sbb hanya RASULULLAH SAW SAHAJA YANG BOLEH MEMBERIKAN SYAFAAT..

    ReplyDelete
  15. Saya bersetuju dengan awak....x salah pon suka kpop....sape yg rsa ska kpop tu x baik mmg org yg bngang.....

    ReplyDelete
  16. nsib baik ada org mcm awak utk pertahankn kpop fans nie..btw love it and you are so true about everything..100% sokong

    ReplyDelete
  17. korang dengar lagu2 kpop nieh boleh paham ker?bleh menyebabkan korang pro dalam menjawab spm ker?kpop nie mengarut dan aku takleh paham lansung mende diorang nyanyi...vangang,dah elok ade bahasa melayu,boleh pula didengarnya bahasa yang digunakan oleh suku kaum batak nie...dari layan kpop baik lyn a7x..lagi pro dalam bahasa inggeris.dari layan kpop,baik korang bace Al-quran ker..lagi bagus bleh buat peneman di alam barzarkh nanti.solat tue...baik buat sebelum korang mampos...maut tidak mengenang usia dik...tu je abg nak cakap dik..abg tahu korang nie bukan nak dengar pon nasihat yang menyinggung perasaan korang nie...jgn kecik hati plak...jgn nangis abg nasihat nie... ok bye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rase ko ckp mcm tu sbb ko x buat tu pon. Ko ckp je lbih. Tp hati kotor. Tu bkn nasihat tp maki. Baca al-quran tp hati kotor

      Delete
  18. Tak salah nak minat but somehow kena berpada-pada. Sometimes, ada sesetengah fans yang terlalu obses sampai mengabaikan kepentingan diri sendiri. Cukup sekadar minat dan bukannya obses. Saya pun seorang peminat kpop tapi tidaklah sampai sanggup membazir duit, masa demi mencapai nafsu kemahuan semata-mata. Apapun, stay happy with what you're. Apa yang orang nasihat ambil jadikan sebagai suatu kebaikan. :)

    ReplyDelete